Görsel Estetiğin ve Algının Sınırlarını Zorlayan 7 Hiperrealist Heykel

Görsel Estetiğin ve Algının Sınırlarını Zorlayan 7 Hiperrealist Heykel

Detayları, kendine has çizgileri ve kusurları ile gerçeğe çok yakın eserler verme amacına dayanan hiperrealizm akımı, özellikle heykel dalında birbirinden muhteşem örneklere sahne oluyor.

İşte bir bakanın mutlaka bir kez daha baktığı ve hatta "rahatsız edici" olabilecek kadar gerçekçi olarak tanımlanan 7 muhteşem hiperrealist heykel.

Two Women / Ron Mueck

Balmumundan yapılan hiperrealist heykellerin gurusu olarak kabul edilen Avustralyalı sanatçı Ron Mueck, özellikle insan yaşamının kritik safhalarını tasvir ettiği eserleri ile tanınıyor. İşte iki sıradan yaşlı kadını konu alan Two Women da gerek yorgun ve bilge ifadeleri, gerekse anatomik özellikleri ile gerçeğinden neredeyse ayırt edilemeyecek kadar gerçekçi bir çalışma.

ron mueck
A Girl / Ron Mueck

Yine Ron Mueck imzası taşıyan ve uluslar arası basında "Giant Baby" yani dev bebek olarak bilinen "A Girl", ana rahminden yeni çıkmış bir bebeği tüm detayları ile tasvir eden muhteşem etkileyici bir heykel. 5 metreye 1,5 metre ebatlarında olan ve çeşitli materyallerin karışımı ile hazırlanan bu heykel hali hazırda İskoçya’da sergileniyor.

giant baby
Queenie II / Duane Hanson

Çalışmalarında genelde orta halli Amerikan insanının yaşamlarından kesitlere yer veren Amerikalı heykel sanatçısı Duane Hanson’ın imzasını taşıyan balmumundan yapılan Queenie II, hem ABD’deki ırkçılık sorununa hem de kitlelere dayatılan toplumsal güzellik normlarına bir başkaldırı niteliğinde. Duane Hanson’ın "gerçek insanlar"ı tasvir eden işleri MoMA ve London Serpentine Gallery’de görülebilir.

duane hanson
The Embrace / Marc Sijan

Sırp asıllı Amerikalı sanatçı Mark Sijan’ın hiper realistik vücut figürlerini bu denli iyi çalışması aslında tesadüf değil. Üniversitede anatomi ve biyoloji üzerine çalışan ve bu sayede insan bedeninin en ince detaylarına kadar hakim olan Sijan’ın 2012 senesinde tamamladığı The Embrace eseri 6 senede dünya genelinde 50’yi aşkın prestijli galeri ve sergi kapsamında sergilendi.

Marc Sijan
The Thought  / Peter Demetz

Ahşap malzeme ve tamamen el işçiliği ile şekil verdiği hiperrealist heykelleri ile tanınan İtalyan sanatçı Peter Demetz’in bu eseri, detaylarıyla ve "kusursuz kusurlu" hissi ile hiperrealist heykeller arasında bambaşka bir yere sahip. Limon ağacından oyulmuş The Thought 2011 tarihinden beri dünyanın pek çok sergisinde sanatseverlerle buluşuyor.

Peter Demetz
Veronika / Bruno Walpoth

Tıpkı Peter Demetz gibi İtalya’dan çıkan ve tüm eserlerini ahşap malzeme ile yaratan heykeltıraş Brono Walpoth’un diğer hiperrealist sanatçılardan farkı, ressamlık geçmişinden olsa gerek işe biraz doku kazandırması.

La Melodie Oubliee / Luo Li Rong

Son yıllarda hiperrealizm akımının en çok öne çıkan isimlerinden biri ise hiç kuşkusuz Çinli heykeltıraş Luo Li Rong. Barok ve Rönesans stili heykellere modern ve hiperrealist unsurlar katan Rong’un eserlerinde en çok dikkati çeken nokta ise modellerin üzerindeki elbiselerin dokusu, kıvrımları ve itina ile yaratılan transparanlık hissi. İşte sanatçının elinden çıkan La Melodie Oubliee’de de tüm bu büyüleyici etkileri tek seferde görmek mümkün.

Luo Li Rong 


Yorum Yaz

Yorumlarınız onaylandıktan sonra paylaşılmaktadır.

Bu site hCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için hCaptcha Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.